”EM-kultaa vai nolla euroa? Suomen urheilijat kohtaavat tylyn todellisuuden”

EM-kisojen palkintorahat – mitä urheilijat voivat odottaa?

🏆 Suomen Urheiluliitto (SUL) on ilmoittanut, ettei se maksa yleisurheilun EM-kisoissa menestyneille urheilijoille palkintorahoja. Tämä on merkittävä muutos verrattuna kahteen vuoteen sitten, jolloin Wilma Murto ja Topi Raitanen saivat mestaruudestaan 10 000 euron palkintopotin. Kristiina Mäkelä ja Lassi Etelätalo puolestaan saivat hopeasta ja pronssista vastaavasti 8 000 ja 6 000 euroa.

🤔 Nyt tilanne on toinen. SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto kertoo, ettei liitolla ole virallisesti bonuksia. Tämä pätee myös paraurheilijoiden MM-kisoihin. Euroopan yleisurheiluliitto (EA) sen sijaan maksaa ensimmäistä kertaa palkintorahoja, mutta EM-kulta ei automaattisesti takaa rahaa urheilijalle. EA:n palkintopotti on 500 000 euroa, joka jaetaan eri lajiryhmien kesken.

💰 Lajiryhmien parhaat urheilijat määritetään Kansainvälisen yleisurheiluliiton pisteytysmenetelmällä, ja suurimman pistemäärän kerännyt urheilija saa 50 000 euroa. Esimerkiksi keihäänheiton Euroopan mestari tarvitsee voittaakseen vähintään 91,74 metrin heiton, jotta hän voisi kilpailla kuulantyönnön kisaennätyksen tehneen Leonardi Fabrin kanssa.

🏃‍♂️ Vaikka SUL ei maksa suoria palkintorahoja, on urheilijoilla mahdollisuus tukeen muilla tavoin. Jos urheilija yltää kahdeksan parhaan joukkoon, hän voi nousta SUL:n tukiurheilijaksi ja saada seuraavana vuonna valmennustukea. Lisäksi SUL järjestää gaalan kauden lopussa, jossa menestyneitä urheilijoita voidaan palkita.

📈 SUL:n budjetti on tiukka, ja liitto pyrkii pitämään toiminnan perustan kunnossa. Tämä tarkoittaa, että suuria ratkaisuja vältetään, jotta liitto voi jatkaa toimintaansa ilman merkittäviä leikkauksia.

👟 EM-kisojen ja olympialaisten kaltaiset suuret tapahtumat ovat kalliita, ja SUL:n tavoitteena on tukea urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla rajoitetuin resurssein. Urheilijoiden menestys on tärkeää, mutta taloudellinen vastuu ja kestävyys ovat avainasemassa liiton toiminnassa.

🏅 Lopulta urheilijoiden menestys EM-kisoissa ei ole pelkästään rahasta kiinni. Kunnia, maine ja mahdollisuus edustaa maataan kansainvälisellä tasolla ovat arvokkaita itsessään. Vaikka palkintorahat ovatkin tärkeä osa urheilijoiden tulonlähteitä, intohimo lajiin ja halu olla paras ovat usein suurimpia motivaation lähteitä.

🎯 Urheilijat ja heidän taustajoukkonsa keskittyvät nyt täysillä tuleviin haasteisiin, ja vaikka taloudellinen tuki onkin rajallista, suomalaiset urheilijat jatkavat taisteluaan menestyksestä kansainvälisillä areenoilla.