Mitä tapahtui kulisseissa?

– Mitä tapahtui kulisseissa?

Järkyttävä käänne suomalaisessa jääkiekossa – Pelaajayhdistys vie SM-liigan oikeuteen! 😱

Suomen Jääkiekkoilijat ry, eli pelaajayhdistys, on ottanut radikaalin askeleen vaatiessaan muutoksia kotimaiseen huippukiekkoon ja sen sarjajärjestelmiin. Tämä ei ole mikään pieni peliliike, vaan kyseessä on iso panostus, joka voi mullistaa koko SM-liigan tulevaisuuden.

Iltalehden saaman tiedon mukaan pelaajayhdistys on päättänyt viedä SM-liigan, Suomen jääkiekkoliiton ja kaikki 15 SM-liigaseuraa Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkittavaksi. Syynä on epäily laittomasta kartellista ja määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Tämä on räjähdysmäinen uutinen, joka on saanut koko jääkiekkoyhteisön sekaisin.

Pelaajayhdistys lähetti helmikuun lopussa vaatimuskirjeen, jossa se vaati toimia SM-liigan avaamiseksi. Lisäksi pelaajayhdistys esitti kolme muuta vaatimusta: SJRY:n mukaan ottamista Huippukiekon neuvottelukuntaan tasavertaiseksi päätöksentekijäksi, Jääkiekkoliiton ja Liigan yhteistyösopimusten näkyväksi tekemistä sekä korvauksia asian selvittämisestä aiheutuneista asianajokuluista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle helmikuussa, mutta nyt tilanne on eskaloitunut uudelle tasolle. SJRY tiedottaa asiasta tarkemmin maanantaina, mutta Iltalehti ei ole tavoittanut yhdistyksen johtohenkilöitä kommentoimaan asiaa.

Isot riidat

Kymmenen sivua pitkässä kirjeessä todettiin myös, että SJRY ryhtyy oikeustoimiin, mikäli sen vaatimuksiin ei suostuta 8.3. kello 16 mennessä. Tuo aikaraja meni umpeen viime perjantaina, ja osapuolet eivät ole löytäneet asioissa konsensusta. Nyt asia siis viedään Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkittavaksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tehtävänä on valvoa, että yritykset eivät rajoita kilpailua keinotekoisesti tai perusteettomien etujen avulla. Tässä tapauksessa tulee arvioitavaksi, käyttävätkö Jääkiekon SM-liiga oy ja Jääkiekkoliitto väärin niillä olevia määrääviä markkina-asemia, esimerkiksi estäen tai vaarantaen markkinoiden aitoa ja vääristymätöntä kilpailua.

Yhtä lailla arvioitavaksi tulee, ovatko mainitut tahot yhdessä liigaseurojen kanssa sopineet kilpailun rajoittamisesta kartellikiellon vastaisesti. KKV voi aloittaa tutkinnan epäillystä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä toimenpidepyynnön perusteella. Toimenpidepyynnön voi tehdä esimerkiksi kilpaileva yritys.

Suomalaisessa huippukiekossa kuohuu nyt ehkä kovemmin kuin kertaakaan aiemmin SM-liigan olemassaolon aikana. Sarja perustettiin vuonna 1975, mutta nyt se kohtaa ehkä suurimman haasteensa.

Tämän uutisen valossa on tärkeää muistaa, että jokaisella kuluttajalla ja katsojalla on oikeus nauttia reilusta ja tasapuolisesta kilpailusta urheilun parissa. Tämänkaltaiset tutkinnat ovat välttämättömiä varmistamaan, että kilpailu pysyy terveenä ja että kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet menestykseen – niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Seuraamme tilannetta tiiviisti ja päivitämme lukijoillemme uusimmat käänteet tässä järisyttävässä tapauksessa. Pysy kuulolla!