Talven taito: Opi laskettelemaan sujuvasti – Lue asiantuntijoiden parhaat neuvot

Talven taito: Opi laskettelemaan sujuvasti – Lue asiantuntijoiden parhaat neuvot

Hiihtokoulu opettaa laskemaan alamäet turvallisesti ja varmasti 🎿

Mitä jos kaadun? Miten vauhdissa pysyy pystyssä?

Alamäet jännittävät montaa kuntohiihtäjää. Siksi olympiavoittaja Sami Jauhojärven Uho-hiihtokoulussa käydään viimeisenä läpi laskemisen saloja.

Monella kuntoilijalla epävarmuus jäykistää kehon alamäessä. Tärkeää on muistaa oikea asento: paino hieman takana ja polvet aavistuksen verran koukussa.

– Silloin on pelivaraa, jos suksi tökkää tai lähtee liukumaan taaksepäin, Jauhojärvi sanoo.

Sauvat ovat tärkeä apuväline, sillä ne laskemalla lumeen saa tukea taaksepäin.

– Sauvojen ansiosta painon voi pudottaa rohkeasti riittävän alas taakse. Ehtii vielä reagoimaan, jos suksi tökkää. Lihakset ehtivät ottaa vastaan. Rento asento, mutta sellainen, että on jämäkkä olo.

Laskeminen on helpointa valmiilla latu-uralla. Latu on parhaimmillaan jämäkkä kuin ratakisko.

Jos alamäessä hirvittää, vauhtia voi hidastaa auraamalla. Se tarkoittaa suksien laittamista ikään kuin käänteisen v-kirjaimen muotoon.

– Toisen suksen voi laittaa latu-uraan ja toisella laittaa v-auraa, jotta saa vauhtia pois. Latu-urassa oleva suksi pysyy kontrollissa ja ohjaa kulkusuuntaa. Toisella suksella saa vauhtia pois. Edelleen sauvat takana.

Tiukka mutka

Aina laskussa ei ole latu-uraa. Haasteena saattaa olla myös kurvi.

Moisia tilanteita voi harjoitella etukäteen hiihtämällä tasamaalla ympyrää tai kahdeksikkoa. Se parantaa suksivarmuutta.

Laskuun lähdetään ensin rauhallisella vauhdilla. Tiukassa askelkäännösmutkassa sisäkurvin puoleisen suksen kanta pidetään koko ajan lumessa kiinni.

– Silloin on yksi tasapainopiste sauvojen lisäksi käytössä.

Kurviin ei kannata mennä liian aikaisin sisälle. Tuolloin vauhdit katoavat täysin.

Jauhojärvi kannustaa kuntohiihtäjiä käyttämään rohkeutta.

– Jyrkkään askelkäännöskurviin pitäisi uskaltaa tulla ulkoa riittävän pitkään. Noin kurvin keskipisteen kohdalla kääntää sisälle melkein 90 astetta, jolloin mutkasta lähtee melko hyvällä vauhdilla myös ulos.

Alamäkihiihto voi tuntua pelottavalta, mutta oikealla tekniikalla ja harjoittelulla se muuttuu nautinnolliseksi osaksi hiihtokokemusta. Sami Jauhojärven neuvot auttavat sinua saamaan lisää varmuutta ja nauttimaan talvisesta luonnosta täysin rinnoin. Muista pitää asento rentona, käyttää sauvoja tukena ja harjoitella erilaisia tilanteita tasamaalla ennen kuin lähdet haastavampiin alamäkiin. Näillä vinkeillä pääset nauttimaan hiihtolenkistäsi entistä enemmän!