”Kuka voi pysäyttää Verstappenin? F1-kuljettajan ylivoima herättää kysymyksiä”

🏎️ Monacon GP 2024 – Historiallinen Voitto ja Tylsyyden Huipentuma 🏁

Monacon GP 2024 jää historiaan.

Charles Leclerc nappasi ensimmäisenä syntyperäisenä montecarlolaisena oman kotikaupunkinsa osakilpailuvoiton, ja podiumilla jopa ruhtinas Albert näytti herkistyvän.

Mutta jos tapahtumaa katsoi mistään muusta kuin monacolaisesta näkövinkkelistä, ainoa ilo taisi tulla siitä, että piinaavan pitkä ruuhkaliikennekatsaus oli viimein ohi.

Monaco 2024 osoitti jälleen kerran, miksi ruhtinaskunnan kapeat kadut eivät yksinkertaisesti sovi F1-autoiluun. Siitä huolimatta GP:n asema on sementoitu jopa vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavan Liberty Median tulevaisuuteen.

Leclercille voiton suo, koska Ferrari-kuski on todellakin kärsinyt oman osuutensa epäonnesta kotikaupungissaan. Samalla hän supisti Max Verstappenin MM-johdon 31 pisteeseen.

Myös Lando Norris ja Carlos Sainz kavensivat takamatkaansa hollantilaiseen nähden. Molemmat ovat myös tällä kaudella jo juhlineet osakilpailuvoittoa.

Viime vuonna kauden kolmatta GP-voittajaa piti odottaa aina syyskuulle asti. Nyt olemme toukokuun lopussa ja samppanjaa on päässyt suihkuttamaan jo neljä eri kuskia.
Ferrari-pomo Fred Vasseur (vas.) suihkutti kuohuviinit Charles Leclercin niskaan.
AOP

Joku voisi puhua MM-sarjan tasoittumisesta tai jopa Verstappenin haastamisesta.

Ne puheet kannattaa kyllä lopettaa heti alkuunsa. Hollantilainen valitteli kisan tylsyyttä jo sen aikana.

– Eikö se sitten ollut sitä sinulle, hän kysyi hymyillen Sky Sportsin toimittajalta.

Verstappen tuli ruutulipulle lopulta kuudentena. Kymmenen kärjessä ei nähty yhtään ohitusta.

– No joo, pääsimme maaliin samalla sijalla kuin aloitimme. Strategia meni piloille punaisten lippujen takia, joten meidän piti säästellä medium-renkaita.

Tällaista F1-autoilu on, kun pakollinen varikkostoppi voidaan tehdä jo kisan ensimmäisen kierroksen jälkeen samalla kun rataa korjataan. Sääntöjen porsaanreikä voitaisiin myös tukkia, mutta toki tällaisia erikoistapauksia osuu kohdalle vain harvoin.

Kaikilla muilla GP-radoilla koko kisan ajaminen yhdellä ainoalla rengassarjalla olisi mahdotonta. Eikä se helppoa ollut Monacossakaan.

– 77 kierrosta medium-renkailla oli todella haastavaa, ja siksi ajoimme neljä sekuntia tavallista hitaammin. Helppoa. Minulle ei tullut edes hiki, vain todella tylsää, Verstappen jatkoi.

Tästä eteenpäin sirkus siirtyy taas takaisin tavallisille moottoriradoille. Seuraava kisa ajetaan Montrealin soutustadionin vieressä Notre Damen tekosaarella.

– Ei siitäkään tule kaikkein helpoin viikonloppu, koska automme ei oikein sovellu radalle.

Niin, viime vuonna Verstappen valtasi paalupaikan Montrealissa ja ajoi tallilleen sadannen GP-voiton. Se oli samalla suunnitteliguru Adrian Neweyn 200. ykköstila.

Newey ei enää aktiivisesti osallistu RB20:n suunnitteluun. Senkään ei pitäisi enää vaikuttaa lajin voimasuhteisiin.
Adrian Newey on keventänyt Red Bulliin liittyvää työkalenteriaan.
AOP

– Tärkeintä viikonlopussa on, että ymmärrämme nyt, mikä heikkoutemme on. Kunhan vain saamme sen edes kohtuulliselle tasolle, kierrosaika on heti selvästi parempi. Se pitää vain tehdä, Verstappen heitti pallon design-osastolle.

31 pisteen johto, kun edessä on kierros Montrealiin, Montmelóon, Spielbergiin, Silverstoneen, Budapestiin ja vielä Span sekä Francorchamps’n kotimaisemiin.

Viime vuonna Verstappen voitti kaikki nämä kuusi kisaa.

Vaikka Red Bullin ja sen ykköskuskin yhteinen ylivoima ei olisikaan aivan yhtä murskaava kuin edellisellä kaudella, saattaa hän hyvin tuplata pistejohtonsa jo ennen F1-kesäloman alkua.

Eikä silloin enää kukaan elättelisi toiveita todellisesta MM-taistosta.

Loppukauden suurin jännitys taitaakin olla, saammeko Sergio Pérezistä tai jopa Oscar Piastrista kuluvan vuoden viidennen voittajan.

Sekin olisi kiva piristys varsin draamaköyhälle F1-kaudelle.