Norjassa kilpailun jälkeen testatut lähes 100 hiihtäjän sukset paljastavat karmean tuloksen – Kansainvälinen hiihtoliitto kuohuksissa

Norjassa kilpailun jälkeen testatut lähes 100 hiihtäjän sukset paljastavat karmean tuloksen – Kansainvälinen hiihtoliitto kuohuksissa

Trysilin Ski Marathon -kilpailussa paljastui fluorivoiteiden käyttö

Norjan Trysilissä järjestettiin lauantaina Ski Marathon -maastohiihtokilpailu, jossa joukko hiihtäjiä kärysi fluorivoiteesta. Kilpailun verkkosivuilla kerrotaan, että 528 osallistujasta noin 90 hiihtäjän sukset testattiin ja yhdeksän kärysi. Lukemat tarkoittavat, että noin kymmenen prosenttia testatuista suksipareista sisälsi kielletyn määrän fluorivoidetta.

Hiihtohullussa maassa asiasta on noussut puheenaihe. Kilpailunjohtaja Per Haugen arveli, että osa käryistä johtui tietämättömyydestä ja osa huolimattomuudesta. – On esimerkiksi mahdollista, että hiihtäjä on käyttänyt samoja välineitä kuin aiemmin ja suksien pohjiin on jäänyt jäänteitä, Haugen sanoi Dagbladetille.

Trysilin kilpailu tiedotti osallistujille etukäteen, että fluorivoiteiden käyttö on kisassa kiellettyä ja että kilpailijoiden välineet voidaan testata kaikissa kisoissa ja kaikilla tasoilla. Kärynneistä kolme kilpaili eliittisarjassa ja muut ”ikämiessarjoissa”. Kansainvälinen hiihtoliitto Fis on kieltänyt fluorivoiteet kaikissa kisoissaan, mutta esimerkiksi Suomessa kisoissa, jotka eivät ole Fisin alaisia, saa edelleen käyttää fluorivoiteita. Trysilissä testauksesta vastasi Norjan hiihtoliitto.

Fluorivoiteiden käyttö on herättänyt paljon keskustelua hiihtopiireissä. Fluorivoiteet parantavat suksen liukuvuutta, mutta ne ovat myös terveydelle ja ympäristölle haitallisia. Siksi niiden käyttö on kielletty monissa kilpailuissa. Hiihtäjien kannattaa siis olla tarkkana voiteluaineiden suhteen ja varmistaa, että ne ovat sallittuja kilpailussa, johon he osallistuvat.

Hiihdon ystäville tämä tapaus on muistutus siitä, että reilun pelin hengessä on tärkeää noudattaa sääntöjä ja kilpailla puhtaasti. Lisäksi on hyvä muistaa, että fluorivoiteiden käyttö voi vaikuttaa terveyteen ja ympäristöön, joten niiden välttäminen on suositeltavaa myös harjoittelussa ja vapaa-ajan hiihdossa.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *