Miikka Kiprusoff – Calgaryn viimeinen rokkistara: Miksi fanit edelleen palvovat häntä

Miikka Kiprusoff - Calgaryn viimeinen rokkistara: Miksi fanit edelleen palvovat häntä

Maalivahti Miikka Kiprusoffin suosio Calgaryssä ei laannu

🏒 Maalivahti Miikka Kiprusoffin nimi on tuttu jokaiselle jääkiekon ystävälle Suomessa, mutta hänen suosionsa Kanadassa, erityisesti Calgaryn alueella, on jotain aivan omaa luokkaansa. Vaikka Kiprusoff lopetti peliuransa jo vuonna 2013, hänen sankaritekojaan muistellaan yhä lämmöllä.

Viime viikon tapahtumat ja lauantain seremonia Scotiabank Saddledome -areenassa, jossa Kiprusoffin pelinumero 34 nostettiin hallin kattoon, ovat osoitus siitä, että ”Kipperin” suosio ei ole himmentynyt. Tämä kunnianosoitus on harvinainen, sillä vain neljän Flames-pelaajan paita on saanut saman kunnian.

Kiprusoffin tilastot puhuvat puolestaan: hän pelasi NHL:ssä 12 kautta ja 623 ottelua, joista yhdeksän Calgary Flamesissa. TPS-kasvatti on Flamesin veskarihistorian tilastoykkönen monessa kategoriassa, kuten pelatuissa otteluissa (576), voitoissa (305), nollapeleissä (41) ja torjuntaprosentissa (91,3). Hän johtaa myös pudotuspelien nollapelitilastoa kuudella nollapelillä.

Mutta numerot eivät yksin selitä Kiprusoffin suosiota Calgaryssä. Mies oli paikallisille hiljainen ja etäinen, jopa mystinen hahmo. Hän teki asioita, joita ammattiurheilijan ei odotettu tekevän 15 vuotta sitten: uhmasi valmentajia, oli tavoittamattomissa pitkiä aikoja, istuskeli pubissa oluella ja poltti joskus tupakkaa. Kipper oli tunnettu kujeilija, vakavan olemuksen takana piili leppoisa velikulta, joka kulki omia polkujaan.

Calgaryssä Kiprusoffia pidetään jääkiekon viimeisenä rokkistarana. Hänen persoonallisuutensa ja työmoraalinsa tekivät hänestä fanien suosikin. Hän oli mukana palauttamassa toivoa ja uskoa calgaryläiseen jääkiekkoon pitkän ja kylmän talven aikana. Vuonna 2004 Kiprusoff vei Flamesin yhden voiton päähän Stanley Cupin voitosta, mikä on edelleen erittäin iso asia paikallisille.

Kiprusoffin ja Jarome Iginlan ansiosta Calgaryn kiekkomaine nousi uudelleen vuoden 2003 jälkeen. Heidän panoksensa kaupungin kiekkohistoriassa on korvaamaton.

🏆 Jääkiekon ystävien kannattaa muistaa, että urheilun maailmassa numerot ja tilastot ovat tärkeitä, mutta ne eivät kerro koko tarinaa. Persoonallisuus, karisma ja kyky tehdä vaikutus ihmisiin ovat yhtä tärkeitä. Miikka Kiprusoff on loistava esimerkki siitä, miten urheilija voi tulla rakastetuksi ja muistetuksi paljon muustakin kuin pelkistä saavutuksistaan jäällä.